Τι έμαθα από τα κόμιξ που διάβασα μικρός;

Αν δεν ελέγξεις τη δύναμη που σου έχει δοθεί, κάποιος θα πάθει κακό. (Superman) 

Τα πράγματα όσο σκληρά κι αν προσπαθεις να γίνουν με έναν τρόπο, μπορεί να γίνουν διαφορετικά (Supergirl)

Οι άνθρωποι πεθαίνουν, τα σύμβολα όχι (Batman)

Όταν αντιγράφεις τις δυνάμεις κάποιου χωρίς να τις κατακτήσεις πραγματικά, αποκτάς και τις αδυναμίες του (Batman #2)

Μερικές ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν μόνο με μια μάσκα (Question)

Είναι πολύ εύκολο μέσα σε μια νύχτα να γίνεις εγκληματίας, αν παλεύεις για τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάς (Spiderman / Back in Black)

Όταν κάποιος δικος σου πεθαίνει, υπάρχει συνήθως ένα συναίσθημα σαν μπάλα κενού στο στομάχι σου. Με τον καιρό μειώνεται αλλά αργά ή γρήγορα ένα τραγούδι, μια μυρωδιά, μια εικόνα θα την κάνει να μεγαλώσει ξανά. Ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα κλείσει εντελώς. (Spiderman / Death of Captain America)

Αν κάποιος παραβιάσει τους κανόνες της αγάπης μια φορά, δε θα μπορέσει να ξανακερδίσει την ίδια αγάπη, όσες ζωές κι αν είχε (Hawkgirl & Hawkman)

Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τον εαυτό τους εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση και νιώθουν πως κάποιος άλλος ελέγχει τις κινήσεις τους - και ίσως έτσι να είναι (Green Lantern / Parallax)

Αν είχες τη δυνατότητα να αλλάξεις το παρελθόν σε ένα πράγμα, δε μπορείς να φανταστείς ποσες αλλαγές θα επέφερε πραγματικά αυτό! (Flash / Flashpoint Paradox event)

Μπορεί ο κόσμος να λέει πως δυο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι αλλά να μην ισχύει. Ακόμη όμως κι αν ίσχυε, οι ίδιοι οι άνθρωποι να είναι τόσο δοσμένοι στο καθήκον ή την οικογένειά τους που δε θα άφηναν κάτι τέτοιο να επεκταθεί. (Green Lantern / Manhunter’s World)

Στο τέλος της ζωής τους, όλοι νιώθουν το τέλος, ακόμη κι οι μηχανές. (Green Lantern / Manhunter’s World #2)

Φαντάζει ωραίο το να εχεις αιώνια ζωή κι αιώνια νιάτα. Αν όμως είναι μόνο αυτός ο σκοπός σου και κάτι σπάσει και χάσεις τα νιάτα, η ζωή που σου μένει δε θα είναι ωραία. (Justice League Unlimited)

Κάποιες φορές, οι νόμοι που βγάζει η πολιτεία δεν είναι σωστοί και πρέπει οι έχοντες τη δύναμη να το καταλάβουν και να στραφούν εναντίον τους (Fantastic Four / Anti-Registration act)

Μπορεί κάποιον εχθρό να τον πολεμάς για χρόνια και να εχεις δίκιο. Αν όμως αυτός πείσει τους ανθρώπους και γίνει κυβερνήτης του κόσμου, θα πολεμήσεις εναντίον της κυβέρνησης; (Superman / Lex Luthor)

Αν η ζωή σού δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις τις δυνάμεις του τέρατος, η επιλογή να τις χρησιμοποιήσεις για το καλό παραμένει δική σου (Superman / Toxin)

Αυτός που ψάχνει το Θεό, θα τον βρει οπωσδήποτε (Marvel 1602)

Αγαπητέ Θεέ, που μας έκανες αυτό που είμαστε. Που μας έδωσες τα ταλέντα μας, κάνοντάς μας καθέναν διαφορετικό, που μας έδωσες τα χαρίσματά μας. Μέσα στο ατελείωτο έλεος και σοφία σου, επίτρεψέ μας να μοιραστούμε τα δώρα μας με τον κόσμο και όχι να τα κρύψουμε. Χάρισέ μας την ελευθερία από αυτούς που μας μισούν και θα μας κατέστρεφαν. Και επίτρεψέ μας, ενώ είμαστε μισητοί, να μην παραδωθούμε, με τη σειρά μας, στο μίσος κι εμείς. Αμήν (Marvel 1602 #2)

Ο πόνος ενός ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσει στο Θεό. Ο πόνος ενός άλλου μπορεί να τον διώξει μακριά. (X-men / Wolverine & Nightcrawler)

Όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή που ζεις, είναι ωραίο να ξέρεις πως έχεις έναν αληθινό Θεό στο πλάι σου (Spider-Man #2)

Για μια φορά τελειώνει με ελπίδα (Batman / Superman)


Ίσως ο αναγνώστης του παραπάνω κειμένου βρει περίεργη την ανάρτηση αυτή μιας που δεν έχει (φαινομενικά) κάτι κοινό με τις υπόλοιπες αναρτήσεις αυτού του ιστολογίου. Από την άλλη πλευρά, ίσως φανεί περίεργο το πώς κάποιος που συνήθως μιλάει για το Θεό, για την αγάπη κτλ αποφασίζει να ασχοληθεί με κάτι τόσο "παιδικό" όσο τα κομιξ και τα κινούμενα σχέδια με φανταστικούς υπερήρωες. Η αλήθεια είναι πως στα κόμιξ θα βρεις πολλά λουλούδια, κάποια όμορφα, κάποια όμορφα μα σαρκοφάγα και κάποια άσχημα μα που το άρωμά τους σου μένει για χρόνια. Αυτό που έκανα παραπάνω ήταν να συγκεντρώσω αυτά που μου άφησαν άρωμα και με βοήθησαν να σκεφτώ κάπως διαφορετικά. Ή το καλύτερο... να βρω το Θεό κρυμμένο ακόμη κι εκεί! Ανάμεσα στους "τερατανθρώπους" που έφτιαξε η φαντασία των ανθρώπων... ακόμη κι εκεί υπάρχει κρυμμένη η Αλήθεια!

Σημείωση: Λίγοι γνωρίζουν ότι το "S" στο σήμα του Superman σημαίνει "Ελπίδα". Ακόμη πιο λίγοι γνωρίζουν πως αντεστραμμένο σημαίνει "Ανάσταση".

Σχόλια